søndag den 7. september 2014

FUCKING Lena Dunham får fingeren

Her får »FUCKING LENA DUNHAM« (skaber af serien, »Girls«) fingeren. For serien handler overhovedet ikke om farvede kvinders problemer (»woc« i moderne feministisk terminologi). Og hvordan skal man så tolke denne kendsgerning? Jo, sådan her:

»Lena Dunham har brug for sit hvide overherredømme for at komme frem, og hvide feminister har brug for at det lykkes Lena Dunham at komme frem. Farvede kvinder (for ikke at tale om farvede ikke-kvinder) er ikke relevante for de hvide feministers projekt. De tæller ikke som kvinder og deres rettigheder er uden interesse. De, der prioriterer at forsvarer Lena Dunham højere end de woc, hvis borgerrettigheder hun og Lesley Arfin lukrerer på at underkende for selv at klare sig, vælger deres stilling som hvide (eller hvide feminister) på bekostning af woc«.

(»Lena Dunham needs white supremacy to succeed, and white feminists need Lena Dunham to succeed. Women of color (much less not-women of color) are not relevant to the white feminist project. They do not count as women, and their rights are not valued. Defending Lena Dunham’s dignity over the personhood of the women of color that she and Lesley Arfin need to threaten in order to exist means that you are choosing your position as a white person (or a white feminist) at the expense of women of color«).

For at det ikke skal være løgn, har Lena Dunham ovenikøbet forsøgt at imødekomme kritikken med diverse offentlige undskyldninger, hvor hun anerkender fraværet af farvede kvinder (og farvede ikke-kvinder) som et problem. Men disse undskyldninger er dog alt for »svage« efter nærværende skribents mening.

Selv om Lena Dunham har underkastet sig kritikken, har hun altså ikke underkastet sig NOK. Og det der med at blive »called out«, hvorefter man forventes at slæbe sig helt uendeligt i støvet for at undskylde, hvilket dog sjældent fører til at brøden kan tilgives, er blevet virkelig stort inden tumblr-feminismen, er det gået op for mig. Og hold dog op, hvor folk også slæber sig på maven i støvet derovre, så snart fløjten lyder. Faktisk for de mest - efter min mening - urimelige anklager.

Lena Dunham har tilladt sig at lave en serie, der tematiserer hendes egen generation unge, hvide middelklassekvinders erfaring med kvindeundertrykkelse i en økonomisk krisetid. Det synes jeg ikke, at man kan taksere som værende et misbrug af de minoriteter, hvis undertrykkelse ikke bliver tematiseret ved samme lejlighed. Det er vel helt legitimt, hvis nu det er undertrykkelsen af hvide middelklassekvinder i sin egen generation, Lena Dunham kan sige noget om. Hvorfor skal hun så tvinges til at gøre sig klog på andre samfundsgruppers problemer? Det ville formentlig også bare skaffe hende en anden feministisk shitstorm på halsen, hvis hun gjorde det. Fordi hun derved gjorde sig skyldig i at lukrere på smerten i andre samfundslag for egen succes og vindings skyld.

Jeg har svært ved at forstå det underlige behov for at gøre mennesker, der rent faktisk støtter minoriteters kamp imod diskrimination, til skydeskive for anklager. Desuden nogle anklager grænsende til det esoteriske: Så som John Green, der har fået seriøst på hattepulden for f.eks. at have tilladt sig et spøgefuldt ordspil på en mexikansk helligdag - hvorved han angiveligt approprierede den (helligdagen), eller dengang han, som det anklagende hedder: »Assumed 2 women were not US citizens and were from Saudi Arabia because they wore “headscarves”«. (Jeg tror at netop den med at tage fejl af de to tilslørede kvinders nationale tilhørsforhold hører til mine yndlings-vanvittigheder på listen over John Greens usonelige synder). 

Det er jo morsomt at tænke på at John Green og Lena Dunham formentlig ikke engang ville være enige med mig i mit forsvar for dem. De gør hvad de kan for at slæbe sig i støvet godt nok. Men det ser ikke ud til nogensinde at blive godt nok. 

Hvornår er det godt nok? 

Når de ikke siger noget mere?


http://feministfilm.tumblr.com/post/32929108603/i-didnt-wanna-contribute-to-anymore-of-this

Ingen kommentarer:

Send en kommentar